nuffnang

explosion

Sunday, November 14, 2010

Masakan Kelantan - Asam Pedas Ikan Patin

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan patin - potong dan bersihkan dengan asam keping @ asam limau

Bahan A (ditumbuk @ kisar)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia

Bahan B
1 batang serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
4 sudu besar cili kering mesin
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (jika mahu)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang


Cara-caranya:

1.Panaskan minyak, masukkan bahan yang bertumbuk tadi,tumis hingga naik bau.
2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3.Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
4.Masukkan ikan, garam dan gula,biar hingga ikan masak,tutup api,siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Explosion

TagRoll

Fixtures

Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!

Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.

Download - Mozilla | Firefox web browser

More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud