nuffnang

explosion

Tuesday, November 2, 2010

Masakan Kelantan - Ikan Pari Masak Cili Api

Bahan-bahan:

1 ekor ikan pari saiz sederhana
2 mangkuk santan
1 helai daun kunyit
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan kisar:
10 tangkai cili api
3 ulas bawang merah

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan santan, daunkunyit dan serbuk kunyit. Kacau rata.
Masukkan ikan pari, kacau perlahan supaya isi ikan tidak hancur dan didihkan hingga pekat.
Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Matikan api.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Explosion

TagRoll

Fixtures

Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!

Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.

Download - Mozilla | Firefox web browser

More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud