Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin - potong dan bersihkan dengan asam keping @ asam limau
Bahan A (ditumbuk @ kisar)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
Bahan B
1 batang serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
4 sudu besar cili kering mesin
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (jika mahu)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang
Cara-caranya:
1.Panaskan minyak, masukkan bahan yang bertumbuk tadi,tumis hingga naik bau.
2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3.Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
4.Masukkan ikan, garam dan gula,biar hingga ikan masak,tutup api,siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
Masakan Kelantan / Masakan Kampung / Kelantan Cooking @ Food | Kelantan dishes are delicious and creamy and delicious on the preferred public and village..Hot,Spicy and Sweet Delicious Food.
nuffnang
Sport| Travel Info | Health | Motorcar | Vacancy| Furniture | Education | Superbike | Headlines | Student Life Skill | Movie | Funny Video | Rawatan Nurani | Digital
Sunday, November 14, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
TagRoll
Fixtures
Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!
Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.
Download - Mozilla | Firefox web browser
More Chefs at Asian Food Chanels
Google Chrome launches in a snap!!
Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.
Download - Mozilla | Firefox web browser
More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud
No comments:
Post a Comment