nuffnang

explosion

Thursday, February 17, 2011

Masakan Kelantan - Ayam Berempah

Bahan-bahannya

Ayam - dibersihkan & dipotong
Serbuk kunyit - 1 sudu besar
Serbuk kari - 1 sudu besar
Serbuk rempah sup - 1 sudu besar (bau wangi)
Bawang putih - 2 ulas dicincang
Sedikit garam
Gula / Madu - untuk kasi color gelap sikit & garing
Tepung beras - 2-3 sudu besar
1 sudu kecil perahan limau nipis/lemon - saya tambahkan utk hilangkan rasa pahit kunyit kalau terlebih goreng

Cara-caranya :

1. Semua bahan-bahan dicampur, cairkan sedikit dgn menambah air.
2. Masukkan ayam & perapkan, lebih kurang 2 jam
3. Kemudian gorengkan pada api kecil supaya isi didalamnya masak & ayam tidak hangit

Untuk hiasan :

Hiris daun bawang & daun sup (tabur atas ayam yang siap digoreng)
Hiris nipis tomato @ mentimun dibuang kulit (letak bersama ayam) susun biar cantik

Sedia dihidang

1 comment:

  1. kan ambo dah agak ayam goreng berempah mmg asal kelate kito :) rasenye ade org yg x tau kot

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Explosion

TagRoll

Fixtures

Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!

Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.

Download - Mozilla | Firefox web browser

More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud