Bahan-bahannya
Serbuk kunyit - 1 sudu besar
Serbuk kari - 1 sudu besar
Serbuk rempah sup - 1 sudu besar (bau wangi)
Bawang putih - 2 ulas dicincang
Sedikit garam
Gula / Madu - untuk kasi color gelap sikit & garing
Tepung beras - 2-3 sudu besar
1 sudu kecil perahan limau nipis/lemon - saya tambahkan utk hilangkan rasa pahit kunyit kalau terlebih goreng
Cara-caranya :
1. Semua bahan-bahan dicampur, cairkan sedikit dgn menambah air.
2. Masukkan ayam & perapkan, lebih kurang 2 jam
3. Kemudian gorengkan pada api kecil supaya isi didalamnya masak & ayam tidak hangit
Untuk hiasan :
Hiris daun bawang & daun sup (tabur atas ayam yang siap digoreng)
Hiris nipis tomato @ mentimun dibuang kulit (letak bersama ayam) susun biar cantik
Sedia dihidang
kan ambo dah agak ayam goreng berempah mmg asal kelate kito :) rasenye ade org yg x tau kot
ReplyDelete