nuffnang

explosion

Saturday, March 5, 2011

KUIH TAIK ITIK

Bahan²nya :

    * putih telur setengah kilo (ditapis dengan kain)
    * setengah cawan tepung
    * 1 cawan gula
    * bunga cengkih 5 - 6 kuntum
    * daun pandan 3 helai disimpul
    * minyak mazola setengah cawan

Cara membuatnya:

   1. Masukkan kesemua bahan di atas, kecuali minyak mazola. kepok² biar sebati.
   2. Masak menggunakan api yang sederhana. 
   3. Sentiasa kacau agar tidak hangit.
   4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
   5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
   6. Asingkan daun pandan dan bunga cengkih. 
7. Bentukkan ikut suka hati. Kuih ori macam gambar ni.. Tapi kalau nak bentuk lain pun boleh.. Mengikut kretiviti anda dan senang nak makan.. hehehe..

3 comments:

  1. ini bukan tahi itik. ni buah tanjung.
    be honest la bg resipi.

    ReplyDelete
  2. setiap negeri ada nama yang berbeza cik.

    ReplyDelete
  3. setiap negeri ada nama yang berbeza cik.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Explosion

TagRoll

Fixtures

Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!

Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.

Download - Mozilla | Firefox web browser

More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud