Bahan²nya :
* putih telur setengah kilo (ditapis dengan kain)
* setengah cawan tepung
* 1 cawan gula
* bunga cengkih 5 - 6 kuntum
* daun pandan 3 helai disimpul
* minyak mazola setengah cawan
Cara membuatnya:
1. Masukkan kesemua bahan di atas, kecuali minyak mazola. kepok² biar sebati.
2. Masak menggunakan api yang sederhana.
3. Sentiasa kacau agar tidak hangit.
4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
6. Asingkan daun pandan dan bunga cengkih.
7. Bentukkan ikut suka hati. Kuih ori macam gambar ni.. Tapi kalau nak bentuk lain pun boleh.. Mengikut kretiviti anda dan senang nak makan.. hehehe..
Masakan Kelantan / Masakan Kampung / Kelantan Cooking @ Food | Kelantan dishes are delicious and creamy and delicious on the preferred public and village..Hot,Spicy and Sweet Delicious Food.
nuffnang
Sport| Travel Info | Health | Motorcar | Vacancy| Furniture | Education | Superbike | Headlines | Student Life Skill | Movie | Funny Video | Rawatan Nurani | Digital
Saturday, March 5, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
TagRoll
Fixtures
Fast start-up
Google Chrome launches in a snap!!
Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.
Download - Mozilla | Firefox web browser
More Chefs at Asian Food Chanels
Google Chrome launches in a snap!!
Download Adobe Reader to view, print and collaborate on PDF files.
Download - Mozilla | Firefox web browser
More Chefs at Asian Food Chanels
Chef Wan Chef Rick Bayless Chef Daniel Boulud
ini bukan tahi itik. ni buah tanjung.
ReplyDeletebe honest la bg resipi.
setiap negeri ada nama yang berbeza cik.
ReplyDeletesetiap negeri ada nama yang berbeza cik.
ReplyDelete