Gulai Ikan Kering - Masakan Kelantan
Bahan - bahan :
Ikan kurau (rendam dulu)
3 biji Cili padi (ditumbuk)
Sedikit Kunyit hidup - agak² dapat warna kekuningan, jangan terlalu banyak (ditumbuk)
Nenas - dihiris besar, agak² sebesar ibu jari
250 ml Santan cair
50 ml Santan pekat
Asam 3 keping
3 batang Serai (dikupas dan ditumbuk kasar)
Cara Penyediaan :
Masukkan kesemua bahan tumbuk, serai, asam keping, ikan kering dan santan cair. biarkan mendidih seketika.
Masukkan santan pekat. Kecilkan api, supaya tak pecah minyak. kacau pelahan.
Mendidih seketika, matikan api. Kacau sebentar.
Sedia dihidang. (Sedap Jika Dihidang bersama nasi panas dan ulam-ulaman)
Gulai Ikan Kering (Tumis Darat) - Masakan Kelantan
Bahan - bahan :
10 ekor Ikan Kering (ikan tambang)
3 sudu besar rempah kari ikan kering
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
Santan 1/4 kg @ 250gram
1/4 biji nenas - dibuang pulur dan dipotong @ boleh guna belimbing buluh (yang saiz panjang² tu)
2 biji terung bulat - dibelah 4
2 biji tomato - dibelah 4
Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah - dimayang nipis
3 ulas bawang putih - dimayang nipis
1 sudu kecil halba campur
Cara penyediaan :
Campurkan bahan tumbuk dan rempah kari bersama santan pekat dan masakkan di atas api yang perlahan.
Apabila telah kering, masukkan lebihan santan tadi bersama sedikit air.
Masukkan juga semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk sehingga mendidih.
Di dalam kuali yang berasingan, tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan seperti naik minyak.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment